Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι
Συνέντευξη

Συνέντευξη με τη Ζέτα Γκέκα, για το βιβλίο της, “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι”!

Αυτές τις Άγιες ημέρες, τις γεμάτες οικογενειακή θαλπωρή και αγάπη, βίωσα τη χαρά να συνομιλήσω από την απαιτούμενη απόσταση, με τη συγγραφέα Ζέτα Γκέκα, μία νέα δραστήρια γυναίκα, γεμάτη ευγένεια και ζεστασιά. Μοιράστηκε απλόχερα μαζί μου, τις σκέψεις και τις προθέσεις της, με αφορμή το βιβλίο της «Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι», αγγίζοντας με διακριτικότητα, ένα διαρκώς επίκαιρο, κοινωνικό ζήτημα.

Με τον τρόπο αυτό γίνομαι συμμέτοχη και κοινωνός, του σκοπού της συγγραφέως, στην προσπάθεια της να αλλάξει λιγάκι τον κόσμο… Πρόκειται για μια κοινωνική δράση που ξεκίνησε όπως θα διαβάσετε μέσα από τη συνέντευξή που παραχώρησε στο mamakabariemai.gr, μάλλον καρμικά και που πλέον είναι στοχευμένη. Αφορά στο ζήτημα των αδέσποτων, που κάποιοι αφήνουν να διαιωνίζεται, χωρίς την κατάλληλη πρόνοια, τους πόρους και την ανθρωπιά, που σε μεγάλο ποσοστό χαρακτηρίζει τους Έλληνες.

Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι
Η συγγραφέας μαζί με τη Λουλού της! Το ταξιδιάρικο σκυλάκι της!
  • Καλησπέρα Ζέτα! Χαίρομαι πολύ για αυτή τη συνέντευξη, κυρίως όμως χαίρομαι για την αμεσότητα και τον ενικό που απορρέει αβίαστα μιλώντας μεταξύ μας, για το υπέροχο βιβλίο σου, «Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι»!

Καλησπέρα Εύη-Μαίρη! Χαίρομαι τόσο πολύ που σου αρέσει το βιβλίο και που κάνουμε μαζί αυτή τη συνέντευξη! Σε ευχαριστώ πολύ κι ελπίζω μόλις τελειώσει αυτή η περιπέτεια που ζούμε με τον κορονοϊό, να τα πούμε κι από κοντά!

  • Η χαριτωμένη ηρωίδα του βιβλίου σου, είναι η σκυλίτσα σου. Γιατί από όλα τα αδεσποτάκια, επέλεξες να υιοθετήσεις το συγκεκριμένο ζωάκι;

Παλιότερα, είχα ένα σκυλάκο, τον Μπάμπη. Όταν τον «χάσαμε», η στενοχώρια μου ήταν απερίγραπτη. Ενώ πάντα ήθελα να έχω σκύλο, πέρασαν σχεδόν 10 χρόνια και δεν το αποφάσιζα. Πολλές φορές, όταν κάναμε βόλτα με την αδερφή μου, περνούσαμε από ένα σημείο που οι εθελοντές της περιοχής φέρνουν αδέσποτα σκυλάκια και προσπαθούν να τους βρουν οικογένεια. Κάθε φορά τα κοίταζα με λαχτάρα κι έλεγα «Α! αυτό θα διάλεγα!». Το ίδιο έγινε και μια μέρα που είδαμε 5 αδερφάκια μέσα σε ένα κλουβάκι. Έδειξα τη Λουλού και είπα «αυτό θα έπαιρνα!». Η αδερφή μου για πρώτη φορά μου λέει «γιατί δεν το παίρνεις;» και φύγαμε να πάμε για φαγητό. Αυτό το σκυλάκι, όμως, τριγύριζε στο μυαλό μου και τελειώνοντας το φαγητό, ξαναγύρισα και την υιοθέτησα. Εντελώς αυθόρμητα την ονόμασα «Λουλού».  Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!

Περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα της “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι” και μάθετε περισσότερα για την ιστορία, τις δράσεις της και τους τρόπους που μπορούν τα μικρά σας παιδιά, να επικοινωνήσουν μαζί της!!

  • Ποιο ήταν το έναυσμα, η μικρή σου σκυλίτσα να γίνει ιστορία και έπειτα βιβλίο;

Το background μου είναι τελείως διαφορετικό. Οι σπουδές μου έχουν να κάνουν με οικονομικά και εργάζομαι ως Financial Controller. Έχω όμως και μία πλευρά πιο καλλιτεχνική και παιδική που χρόνια αναζητούσα τον τρόπο να την βγάλω προς τα έξω κάνοντας κάτι δημιουργικό. Την αφορμή μου έδωσε η Λουλού! Επειδή πολλές φορές δεν μπορούμε να ξέρουμε την ιστορία ενός αδέσποτου, σκέφτηκα να γράψω την ιστορία της. Παράλληλα, λατρεύω και τα ταξίδια οπότε λέω γιατί δεν γράφω ιστορίες με περιπέτειες της Λουλού σε μέρη που έχω ταξιδέψει η ίδια; Επειδή ακόμα και τώρα μου αρέσουν τα παιδικά βιβλία, με τα υπέροχα χρώματα και τον φανταστικό κόσμο που όλα μπορούν να συμβούν, άρχισα να ονειρεύομαι να κάνω τις ιστορίες μου παιδικά βιβλία. Μία μέρα που η Λουλού έκανε το μπανάκι της στο αγαπημένο της Bubble Van Grooming, μια κινητή μονάδα περιποίησης σκύλων, συζητούσα το όνειρό μου με τη Μαριλίνα Σκαρπέτα, την ιδιοκτήτρια και μου αποκάλυψε πως κι εκείνη ονειρευόταν να κάνει μία εικονογράφηση. Επιτόπου συμφωνήσαμε να το κάνουμε μαζί!

  • Ο επόμενος προορισμός της «Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι», είναι το νησί της μακρινής Μαδαγασκάρης! Σε αυτό το γεμάτο παραλίες μέρος και εξωτικά δέντρα μαομπάμπ, θα απολαύουμε τις νέες περιπέτειες της. Που αλλού θα μας ταξιδέψετε παρέα;

Η Μαδαγασκάρη είναι ένα ταξίδι που θα μου μείνει αξέχαστο κι ελπίζω να αρέσει και στα παιδάκια. Είμαι πολύ χαρούμενη, γιατί το 2ο βιβλίο θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2021! Ο επόμενος προορισμός της Λουλού θα είναι η Κολομβία και μετά η Κούβα. Στη συνέχεια, λέω να κάνω ένα αφιέρωμα στα υπέροχα Ελληνικά μας νησιά.

Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι
Από το εσωτερικό του βιβλίου!
  • Ταξιδεύοντας κάποιος με ένα κατοικίδιο, ποιες δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει;

Μία δυσκολία είναι σίγουρα το ταξίδι με αεροπλάνο που δεν δέχονται μεγαλόσωμα σκυλάκια, όπως επίσης και τα πλοία που δεν έχουν αρκετές καμπίνες για κατοικίδια. Όσο περνάει ο καιρός, πιο πολλά ξενοδοχεία γίνονται pet friendly, αλλά είναι και αρκετά αυτά που δεν δέχονται κατοικίδια. Προβλήματα μπορεί να υπάρξουν και στις παραλίες με τα γνωστά παράπονα για τα σκυλάκια. Όλα βέβαια, έχουν να κάνουν και με τη δική μας προσαρμοστικότητα. Δηλαδή, τελικά, όλες τις φορές που θέλαμε να πάρουμε μαζί μας τα σκυλάκια, κάποιο τρόπο βρήκαμε. Μπορεί να μην μείναμε στην πρώτη επιλογή ξενοδοχείου που είχαμε, αλλά τα πήραμε μαζί και περάσαμε τέλεια. Μπορεί να μην πας στην πιο πολυσύχναστη παραλία, αλλά σε μία ανοργάνωτη με λιγότερο κόσμο.

  • Είναι γεγονός πως αυτό το παιδικό βιβλίο, δεν πρόκειται απλώς για μια τυχαία συγγραφική προσπάθεια. Πίσω από τη «Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι» υπάρχει κοινωνικός σκοπός και δράση. Εξήγησέ μας πως έχει πραγματωθεί έως τώρα, αυτή η προσπάθεια.

Όπως είπα και πριν, όλη αυτή η ιστορία ξεκίνησε από τη δική μου εσωτερική ανάγκη. Όταν όμως εκδόθηκε το βιβλίο, άρχισα να σκέφτομαι τρόπους για να προσφέρω και κάτι μέσα από όλο αυτό.  Μου φάνηκε ωραία ιδέα να κάνω μία καμπάνια και να δίνω ένα ποσοστό των εσόδων σε φιλοζωικές οργανώσεις. Αυτό το έχω κάνει μέχρι στιγμής με τα «Φαντάσματα Του Ασπρόπυργου» και με το ΚΑΖ (Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων) και θα το ξανακάνω πολύ σύντομα. Μαζί με τον άντρα μου βοηθάμε με όποιο τρόπο μπορούμε τα αδεσποτάκια. Τους τελευταίους μήνες έχουμε βρει σπιτάκι σε ένα σκυλάκι και 4 γατάκια. Μία άλλη ενέργεια που έκανα ήταν με την αγορά κάθε βιβλίου, άλλο ένα να προσφέρεται στα παιδιά των ακριτικών μας νησιών σε συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση «Σύμπλευση». Με αυτόν το τρόπο, έστειλα το βιβλίο σε όλα τα παιδάκια στη Σίκινο και την Κίμωλο. Όταν προσφέρεις, ακόμα και κάτι μικρό, πιστεύω νιώθεις πιο γεμάτος.

Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι
Από το εσωτερικό του βιβλίου!
  • Μετά τη συγγραφή και την έκδοση της «Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι», πόσο αληθινός συγγραφέας νιώθεις;

Η αλήθεια είναι πως δεν ξεκίνησα να γράφω με τη σκέψη πως θα γίνω συγγραφέας. Ενώ το δέχομαι σαν ιδιότητα λόγω της συγγραφής των βιβλίων, στο μυαλό μου το έχω κάπως «βαρύ» σαν τίτλο. Νομίζω πως για να το νιώσω, θα πρέπει να έχω γράψει αρκετά βιβλία με πολύ καλές κριτικές και μεγάλη αποδοχή. Μέχρι τότε, απλά θα λέω πως «γράφω παιδικά βιβλία!»

  • Ποιο είναι το όνειρό σου για την πρόνοια της κοινωνίας μας, όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των παιδιών, για τα αδέσποτα ζώα;

Έρευνες έχουν δείξει πως η επαφή με ζώα δίνει στα παιδιά μεγαλύτερη αίσθηση ευθύνης, βελτιώνει την ενσυναίσθηση, την αυτοπεποίθηση και μειώνει το άγχος. Ίσως δεν μπορούν όλα τα παιδιά να αποκτήσουν ζωάκι. Όμως, όλοι οι γονείς οφείλουν να τα ευαισθητοποιήσουν απέναντι στα ζώα και συγκεκριμένα στα αδέσποτα. Το ίδιο ισχύει και για το σχολείο. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα βιβλίο, μία ομιλία, μία εκδήλωση, μία επίσκεψη σε ένα καταφύγιο και πολλές άλλες δράσεις. Είναι πολύ σημαντικό μέσα από τις νέες γενιές να σταματήσει το φαινόμενο των κακοποιήσεων και των αδέσποτων ζώων.  

  • Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα από τα παράσημα της ζωής σου;

Όταν έπιασα το εκτυπωμένο βιβλίο στα χέρια μου, ήταν μία μαγική στιγμή. Εκπληρώθηκε ένα πολύ μεγάλο μου όνειρο! Όταν άρχισα να λαμβάνω μηνύματα και κριτικές η χαρά μου έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Χαρακτηριστικά, μία κοπέλα μου έγραψε πως το πήρε για τον ανιψιό της που φοβόταν τα σκυλάκια. Οι γονείς του το διάβαζαν κάθε βράδυ, μέχρι που άρχισε να τα αποδέχεται και να στενοχωριέται με τη ζωή της Λουλού στον δρόμο. Πλέον έχει μαζί του λιχουδιές, μήπως δει κάποιο αδέσποτο ζωάκι που πεινάει. Μου γράφουν πως πολλά παιδάκια λατρεύουν τη Λουλού και θέλουν να διαβάζουν συνέχεια το βιβλίο. Το να μπορώ να κάνω κάποια παιδάκια να χαμογελούν και τα βοηθάω να αγαπήσουν τα αδέσποτα ζωάκια είναι για εμένα πολύ σημαντικό και με κάνει να νιώθω περήφανη.

Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι
Από το εσωτερικό του βιβλίου!
  • Από την εμπειρία σου, μπορείς να παραδεχθείς ότι τελικά, ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου;

Για εμένα σίγουρα ναι! Είναι υπέροχη η ζωή με τα σκυλάκια, αλλά και με άλλα ζωάκια! Αυτά τα πλάσματα σε κοιτάζουν στα μάτια και σε κάνουν να λιώνεις.  Δεν είναι τυχαίο που μας έχουν κάνει να τα θεωρούμε μέλη της οικογένειάς μας.   

Μπορείτε και εσείς να να παραγγείλετε το βιβλίο “Λουλού, το ταξιδιάρικο σκυλάκι”, για τους ευαισθητοποιημένους μικρούς σας αναγνώστες,χωρίς μεταφορικά, πατώντας εδώ!

Ζέτα, σε ευχαριστώ πολύ για την τόσο όμορφη συνέντευξη και εύχομαι το 2021 να φέρει σε σένα κα τη Λουλού σου, υγεία, χαρά και πολλές εμπνευσμένες ταξιδιάρικες περιπέτειες!

Εγώ ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να πω τόσα πράγματα για εμένα και τα βιβλία μου! Σου εύχομαι ένα υπέροχο 2021! Να χαίρεσαι τα παιδάκια σου, να κάνεις πολλά ταξίδια που τα λατρεύεις και να συνεχίσεις να προσφέρεις υπέροχο υλικό στους αναγνώστες του «μαμάκα βαριέμαι!»

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

5 σχόλια

  • ΒΙΚΥ

    Ευη-Μαιρη μου απόλαυσα κάθε λέξη από την συνέντευξη! Ανυπομονούμε να φτάσει στα χέρια μας το βιβλίο!!!Όπως ανυπομονούμε και για τα υπόλοιπα ταξίδια της Λουλού!!!Ζέτα,καλοταξιδο το βιβλίο σου!Είσαι πολύ τυχερή που βρέθηκε στον δρόμο σου η Λουλού…Την Ιρμουλα μας δεν θα την άλλαζα ούτε με όλα τα λεφτά του κόσμου!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *