το ημερολόγιο
Προορισμός

Το ημερολόγιο μιας honda… Ασπράγγελοι Ζαγορίου!

Το προηγούμενο διήμερο ήταν ένα από αυτά τα σαββατοκύριακα που αρνηθήκαμε να κάτσουμε μέσα ή να διαλέξουμε να κάνουμε κάτι τετριμμένο. Αποφασίσαμε λοιπόν, πως θέλαμε να αδράξουμε την ηλιόλουστη μέρα και ταξιδέψαμε με προορισμό ένα μικρό χωριουδάκι, όχι μακριά από τα πολύβουα Ιωάννινα, στους μαρτυρικούς Ασπράγγελους!

Ασπράγγελοι Ζαγωρίου
Οι Ασπράγγελοι είναι το πρώτο χωριό των Ζαγορίων που συναντά κανείς αμέσως μετά τα Γιάννενα, σε απόσταση μόλις 30 χλμ.

Παρέα με τα κράνη μας, οι δυο μας, εγώ και το άλλο μου μισό, ανεβήκαμε στην μικρή μας χόντα και σε μισή μόλις ώρα, βρεθήκαμε χωμένοι βαθιά, μέσα στην αγαπημένη μας φύση, την ησυχία του μεσημεριού και λουσμένοι στο φως της υπαίθρου, που τόσο όμορφα αντανακλά το πράσινο.

Ασπράγγελοι Ζαγωρίου

Αυτή τη φορά, όχι πεζοπορώντας αλλά δικυκλιζόμενοι, περιηγηθήκαμε στο μικροσκοπικό χωριό με τους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που δεν μοιάζει ακατοίκητο, ενώ τα σαββατοκύριακα ζωντανεύει από φωνές οικογενειακές! Τα ασφαλτοστρωμένα αλλά και λιθόστρωτα δρομάκια, μας οδήγησαν στον Ξενώνα ΒΙΡΓΙΝΙΑ και το όμορφο μπαλκόνι του εστιατόριο του, που προσφέρει  εκτός από σπιτικό παραδοσιακό φαγητό και ποικιλία από έξι τουλάχιστον είδη παραδοσιακής γιαννιώτικης πίτας! Φυσικά ήπιαμε τους ζεστούς μας καφέδες και δοκιμάσαμε τα σπιτικά γλυκά, από τα χεράκια της ίδιας της Βιργινίας!

Βλέπετε, δεν χρειαζόμασταν ιδιαίτερο λόγο για να κάνουμε στάση και να απολαύσουμε από το ύψωμα του σημείου, την θέα του τοπίου!

Ασπράγγελοι Ζαγωρίου
Η κατεστραμμένη από τους Γερμανούς εκκλησία του Αγ. Νικολάου στους Ασπράγγελους. Πρόκειται για μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο το 1778, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του Ζαγορίου, με βιτρό στοιχεία στο τέμπλο. Είχε γυναικωνίτη με καφασωτά και στο κέντρο του δαπέδου σκαλισμένο σε λίθινη πλάκα, τον δικέφαλο αετό. Σήμερα σώζονται τμήματα των περιμετρικών τοίχων, το δάπεδο σε κακή κατάσταση, οι βάσεις των κυλινδρικών κιόνων, η κόγχη του ιερού και η σκαλιστή είσοδος.

Ακολουθείστε τη σελίδα mamakabariemai.gr στο Facebook!!

Φυσικά και αργότερα περπατήσαμε και φυσικά έβγαλα αυτές τις υπέροχα αναζωογονητικές φωτογραφίες που όταν τις κοιτώ ξανά και ξανά, με καλούν να κουρνιάσω μέσα στις φυλλωσιές και να γίνω ένα με τη Μητέρα Γη, την Αφετηρία της γέννησής μου, το ζωντανό χώμα και νερό.

Ασπράγγελοι Ζαγωρίου

Ο καθαρός αέρας, τα θεόρατα πλατάνια και ο όμορφος καιρός, μας συντροφευαν ευχάριστα σε αυτή την μικρή μας απόδραση. Όσο για τον ανοιχτό σαν ξέφωτο ουρανό που κάποιοι εκείνη τη μέρα, επέλεξαν να μετατρέψουν σε θλιβερό κάναβο, δεν κατάφερε να χαλάσει τη μέρα μας. Δημιούργησε όμως μικρά συννεφάκια στοχασμών για το μέλλον που εμείς οι άνθρωποι κτίζουμε για τα παιδια μας…

Επιλέξτε μικρές αποδράσεις όχι πολύ μακριά, κάπου που όμως η τσέπη σας μπορεί να αντέξει. Ακόμα και αν τελικώς δεν καθόμασταν για καφέ ή φαγητό, η φύση μας αποζημίωσε που σηκωθήκαμε από τον καναπέ και βγήκαμε από την πόρτα τους σπιτιού μας!

Στην εποχή μας, ο Τρόπος Ζωής είναι Επιλογή.

Αποτινάσουμε το δεδομένο, τη μοναξιά και τη συνήθεια. Μία βόλτα στη φύση, στο βουνό ή τη θάλασσα, η συναναστροφή με ανθρώπους που πολύ πιθανόν δεν θα συναντήσεις ξανά αλλά σίγουρα θα κουβαλήσεις μαζί το βράδυ που θα πέσεις για ύπνο, παρέα με τις εικόνες, τις μυρωδιές και το φρέσκο αεράκι που ανέπνευσες, είναι η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ σου για μια αισιόδοξη και απαιτητική, καινούρια εβδομάδα!

Λίγα λόγια για το χωριό: Το χωριό Ασπράγγελοι είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μ. στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και κατά τον 19° αιώνα ήταν ένα πλούσιο χωριό που είχαν χτιστεί σχολεία, αρχοντικά και εκκλησίες από τους εύπορους κατοίκους του. Όμως το 1943 οι Γερμανοί το κάψανε ολοκληρωτικά. Η καμμένη εκκλησία του χωριού μαρτυρά και τη θλιβερή ιστορία του. Οι Ασπράγγελοι είναι η πρωτεύουσα του Ζαγορίου κι η έδρα του Δήμου των Ζαγοχωρίων.

Καλή μας εβδομάδα!

Καλώς όρισες στο MamakaBariemai.gr! Ψάξε στις σελίδες, για τα καλύτερα Βιβλία, τα πιο δημιουργικά Παιχνίδια και πολλές έξυπνες Ιδέες, για να μη σου πει ποτέ... ΜΑΜΑΚΑ ΒΑΡΙΕΜΑΙ!! 😇 Το MamakaBariemai.gr, είναι ασφαλές για γονείς και παιδιά!

4 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *